Barnets första cykel

barncykel_218013127

Barns första cykel är ett väldigt spännande tillfälle och något som de flesta av oss har fått uppleva, men inte alla faktiskt minns. Det finns en hel del att tänka på när man köper sitt barn deras första cykel för att göra det till ett sådant lyckat köp som möjligt.

När det gäller vilken ålder som passar bäst går åsikterna isär, men det är inte ovanligt att föräldrar köper en cykel till barn mellan två och tre år. Då är det ju själv klart antingen trehjulingar eller vanliga cyklar med rejäla stödhjul som gäller. I denna ålder kan barn finna det svårt att trampa saker som trampleksaker av plast, men en cykel med kedja går ofta mycket bättre.

Vid köp av cykel är det först väldigt viktigt att man köper en i rätt storlek. Den ska vara baserad på barnet längd, inte en de kan växa i. Sittande på sadeln ska barnet helt enkelt kunna nå ned med båda fötterna på marken. Är cykeln för stor för barnet blir det svårt att hålla balansen. Köper man på nätet finns det ofta verktyg som hjälper en med detta i butiken.

Om man väljer att köpa en cykel som måste sättas ihop ska man vara helt säker på att man kan göra detta. Sätter man ihop den felaktigt kan den ju trots allt vara mindre säker att använda.

Fotbroms är mer eller mindre standard för barncyklar, men kolla alltid att detta är fallet då barn finner det lättare att lära sig att bromsa med fötterna. Och även om de vet hur man bromsar med en handbroms har de inte alltid tillräckligt starka nypor för att faktiskt göra detta.

Bredare däck är att föredra då de gör det enklare för barnet att hålla balansen och de rullar heller inte lika fort som om de hade smalare däck. För föräldrar är ju detta även praktiskt då det går att hålla takt med cykeln lättare.

Tänk på att det dröjer betydligt längre innan barn är mogna för trafiken och håll alltid uppsikt över dem när cyklar i åldrar under dessa, speciellt om man bor i områden med mycket trafik.