Tips till nyblivna föräldrar

nyblivna_föräldrar_535071976

Att vara förälder är minst sagt ett heltidsjobb, men vi förväntas ju ändå jobba normalt när vi inte har föräldraledigt. Det är knappast en lätt balansgång, men så många har klarat av denna balans innan oss utan att gå in i väggen eller ge upp, så det är ju helt klart möjligt. 

  1. Lämna saker tills det finns tid. Barnet och familjen är prio nummer ett just nu och mycket utanför detta som kan vänta till senare är ibland bättre att vänta med. Detta inkluderar bland annat saker som städning.
  2. Stressa inte över matschema. Man kommer inte kunna etablera tydliga tider för barnet att äta i början. De ska mer eller mindre äta när de är hungriga, även om det tar kortare eller längre tid mellan måltider ibland.
  3. Att kunna säga nej. Nu kommer man ju inte få användning för detta tips den första tiden, men så fort barnet lärt sig förstå vad man menar ska man inte vara rädd att säga nej. Ju tidigare man kan etablera gränser desto färre bråk behöver man förhoppningsvis ha i framtiden.
  4. Identifiera kontaktnätverket. Det är bra att tidigt identifiera de personer runtikring sig man kan kontakta när man behöver råd och hjälp. Kom bara ihåg att all vänskap är ge och ta, om man bara tar utan att ge tillbaka kan man lätt tappa viktiga personer i sitt liv.
  5. Dela ansvar. Båda parter i ett förhållande behöver ta ansvar och uppgifter. Det bör inte vara en som alltid gör en sak medan den andra alltid gör något annat. Ett partnerskap blir mycket mer balanserat om man ser till att dela på allt ansvar och alla uppgifter.

Allt har sin tid och allt eftersom barnet växer så kommer ni som förälder att lära er en massa saker som ni inte hade en aning om innan. Det är en stor omställning att bli förälder och då alla barn har sina egenskaper så kan det se väldigt olika ut från familj till familj. Det kan vara lätta att säga att man inte ska stressa upp sig, men försök att ta det lugnt.

Det mesta kommer att lösa sig om man låter det får ta den tid det krävs. Våga fråga andra om hjälp om det skulle bli för mycket. Det kan vara föräldrar som kan ställa upp och hjälpa till med städning, matlagning eller vad man nu behöver hjälp med. Avsätt tid för storkok och gör matlådor för en vecka eller så framöver. På detta sätt så frigör ni tid med matlagningen. Då får ni tid över till den nya familjen och kan fokusera på det.

Försök att inte stressa även om det kan vara svårt. Det brukar inte hjälpa så mycket om man blir stressad. Kan man åtgärda saker och ting så försök att hitta en lösning till det som gör er stressad. Det kan vara att man ringer sina föräldrar om det är så att man inte hinner med saker och ting eller att man behöver få avlastning någon kväll.