Tiden som nybliven förälder

Tiden går snabbt så det gäller att ta vara på tiden som nybliven förälder. Den kommer aldrig tillbaka och det är nu som de första banden ska bindas till den nya familjemedlemmen. Den första tiden så är det mamman som tar ut sin föräldraledighet och får umgås med sitt barn.

Det kan ta sin tid innan både ni som föräldrar och bebisen skapat sina rutiner. Det gäller att som förälder försöka hitta de rutiner som passar bäst. Det är viktigt för barnet att det finns rutiner och att det inte blir lite hipp som happ. Mat på utsatta tider, sova på på ungefär samma tider är bra att redan från start komma med. Sedan så kommer ju rutinerna att ändra med att barnet blir äldre. Det skulle vara svårt att ha samma rutiner som nyfödd och när barnet är 4 till 5 år. Det går ju inte.

Blanda inte ihop rutiner och tiden. Din klocka säger en sak och bebisen kanske säger en sak. Om ni bestämt er för att klockan 19.00 så ska barnet sova kan vara svårt då den kanske har en annan rytm den dagen. Det är inte hela världen om barnet är vaket till 20.00 någon kväll. Se till så att den får sin sömn. Om inte barnet är trött vid 20.00 så låt det vara vaket en stund till. Tillslut så är den trött och kommer att vilja sova.