Sommar och cykling

Nu när sommaren snart är här är det verkligen dags att ta fram barnens cyklar. Att lära sig att cykla är något som alla gjort, tror jag i alla fall, och det är något som våra barn måste få chansen att lära sig. Finns det något mer underbart att se än när sitt barn tar sina första vingliga tramp utan stödhjul och inser att de kan cykla själv.

cykling

När cyklarna väl åker fram på sommaren är det inte ovanligt att göra den upptäckten att de faktiskt blivit för små för sina barn. Barn växer fort och cyklarna behöver bytas en hel del innan de tillslut vuxit färdigt och kan ha en och samma cykel. Det är viktigt att köpa rätt storlek på cykeln till sitt barn, inte tänka att ”de växer i den”. Cykeln behöver fungera i den storlek barnet är just då. Varför cykeln inte bör vara för stor är för att barns kordinationsförmåga inte är lika välutvecklad som hos oss vuxna, därför påverkas barn väldigt mycket av fel storlek.

Vilken storlek ska vi köpa?

Här kommer en liten fingervisning på vilken storlek du ska köpa till ditt barn.

  • Barnets längd 90-105 cm – 12″ hjulstorlek
  • Barnets längd 100-120 cm – 16″ hjulstorlek
  • Barnets längd 115-140 cm – 20″ hjulstorlek
  • Barnets längd 130-150 cm – 24″ hjulstorlek
  • Barnets längd 140-160 cm – 26″ hjulstorlek

Var hittar jag bra cyklar?

Många väljer idag att köpa begagnade cyklar till sina barn, det är ett prisvärt alternativ och de växer ur dem relativt fort. Det som är viktigt att tänka på då du köper begagnat är att se till att cykeln fungerar och inte kan gå sönder. Detta skulle vara förödande för ditt barn. Vill du istället köpa en ny cykel har jag hittat en bra sida online som säljer barncyklar. De säljer cyklar med hög kvalité, från välkända märken, till ett riktigt bra pris. Alla cyklar levereras färdigmonterade och levereras med gratis frakt.

Vad behöver jag utöver cykeln?

Det här gäller barnen och då behövs det kanske lite mer än bara en cykel. Först och främst behöver barnen en bra cykelhjälm. Dessa ska inte köpas begagnade! En cykelhjälm är en slitvara och med tid blir den skyddande förmåga sämre. Ta med barnet till affären och få hjälp av en professionell att välja ut en lämplig hjälm till barnet med tanke på ålder. En bra cykelbutik kan också berätta om hjälmens passform och livslängd. Tänk också på vilka sorts skydd ditt barn kan behöva. Är det äldre barn brukar en hjälm räcka, men yngre barn som fortfarande är i lärandestadiet kan behöva lite mer. Knä- och armbågsskydd är bra om olyckan är framme och barnet ramlar hårt. Tunna handskar kan också vara bra och skyddar mot skrubbsår.

Lära sig att cykla

När kan man börja lära sig att cykla? Enligt många så kan man låta barn testa att cykla när dom är mellan 5 och 6 år, då säger läkarna och forskarna att utvecklingen av motoriken kommit så långt att man kan klara av att lära sig cykla. Är barnet minsta osäker så låt stödhjulen sitta kvar ett tag till. Det gäller ju att kunna hålla balansen och starta och kunna svänga samt kunna stanna på ett säkert sätt. Allt kräver sin koncentration. Att ge sig ut på mer trafikerade vägar kan man vänta till att barnen kommit upp i 10-12 års ålder.

Hoppas ni hittar en perfekt cykel för ert barn så ni snart kan ge er ut tillsammans och cykla i sommarvärmen.