Säker barnvagn

Tvillingar i syskonvagn

Som förälder så vill man såklart alltid se till att ens barn uppehåller sig i en så säker omgivning som möjligt. Det finns massor av säkerhetsåtgärder att vidta både innanför och utanför hemmets väggar. En av alla dessa saker man vill se till att de är barnvagnen. Här ska du få en del generella säkerhetstips gällande just barnvagnar.

För enkelhetens skull så tar vi det i punktform:

    • Hjulen – De allra flesta vagnar har idag löstagbara hjul, detta bland annat för att man ska kunna byta hjultyp beroende på årstid. Då du köper en barnvagn så bör du därför kolla upp att det finns en ordentlig låsanordning för att inte riskera att hjulen ska lossna om underlaget ojämt eller om du kör in i till exempel en trotoarkant. Det är även en bra idé att som nämndes, ha olika hjul för sommar och vinter.
    • Broms – Vagnen måste ha en bra parkeringsbroms som bör låsa båda hjulen och ska vara lättreglerade. För att testa detta så kan du i en brant backe se om båda hjulen låses – men glöm inte att plocka ur barnet innan!
    • Sitt och liggdelen – Denna bör helst av allt vara fastlåst i chassit för att inte riskera att det skulle lossna ofrivilligt.
    • Säkra handtag – Om din vagn har så kallade reglerbara handtag så måste det finnas en säkerhetsanordning som förhindrar att handtagen går av vid reglagen. Kolla även upp så att det finns en säkerhetsspärr så att inte barnvagnen riskerar att fällas ihop om du lyfter den.

Detta är generella råd och tips som återges bland annat hos Konsumentverket. Det finns såklart fler saker att tänka på, men ett vanligt tips är att helt enkelt vända sig till välkända företag som säljer barnvagnar Hero4kids kan varmt rekommendera Syskonvagn.nu. Dom har specialiserat sig på just syskonvagnar, men du kan även hitta massor av annan matnyttig information gällande barnvagnar i allmänhet.

Att ha kunskapen om säkerheten är en sak, att faktiskt välja en modell, det är en annan. Det du kan göra är att till exempel läsa tester och recensioner på nätet och i föräldratidningar. Och du, låt det hellre kosta lite extra än att riskera ditt barns hälsa med något som är billigt och kanske inte håller måttet.