Roligt för barnen

Lekande barn

Ett barns värld är nästan alltid spännande. Den livliga fantasin är en bidragande faktor. Och det är inte underligt att barn har livligare fantasi än vuxna med tanke på att barn har betydligt mindre livserfarenhet.

Då är det klart det finns möjlighet att skapa en alternativ verklighet. Barn ställer heller inte enorma krav på underhållning. Leken är ett viktigt inslag i ett barns liv och många barn klarar av att leka spännande lekar för sig själva.

Men det finns givetvis mängder av leksaker som barn tycker är roliga, och generellt kan man säga att ju mindre barnen är desto mindre kräsna är dem. Äldre barn ställer oftast högre krav för att det ska vara roligt. Något som verkar vara omåttligt populärt är dagens alla TV- och dataspel. Problemet är att den sortens verksamhet inte är socialt optimal.

Förvisso kan barn spela tillsammans med andra barn men det räknas nog inte som att umgås villkorslöst. Hur som helst tycker barn att TV-och dataspel är roligt, och självfallet ska de få ägna sig åt det fast med måtta. Detsamma gäller TV och barnprogram som ju inte enbart är roliga utan också utbildande i många fall.

Att gå på kalas tycker många barn är roligt. På kalas brukar spännande aktiviteter ske tillsammans med andra barn. Leken som äger rum där är socialt optimal i jämförelse med TV-och dataspelande. Och vem vet, kanske barnet kommer hem från kalaset med en godispåse.