Lekar till barnkalaset

Barnkalas

För ett riktigt lyckat barnkalas så behövs det lekar. Både gamla klassiker som nyare lekar brukar vara uppskattade inslag.

Efter tårta och andra sockerspäckade godsaker kan det vara bra om barnen får en möjlighet att springa av sig överskottsenergin. Lekar på barnkalaset är ett ypperligt sätt att under organiserade former låta ungarna släppa på trycket.

Lektips

Ute:

  • Tipspromenad: Passar både små och stora barn. Det är bara att anpassa tipstemat efter barnens ålder och intressen. Ett sagobokstema kan fungera bra till de mindre barnen.
  • Skattjakt: Fungerar bäst vid bra väder, men kan även lekas inomhus. Göm godispåsar eller andra ”skatter”, rita kartor till  skatterna.
  • Fiskgodisträd: Häng upp godispåsar i grenarna på ett träd i lämplig höjd. Låt barnen pet ned sin påse.

Inne:

  • Hela havet stormar: Ställ stolar i en ring men låt det bli en stol för lite i förhållande till antal deltagare. Spela musik och låt barnen röra sig fritt runt stolarna till musiken. När du sedan stänger musiken ska alla barn sätta sig på en stol. Det barn som blir utan stol åker ut men kan som plåster på såren få stänga av musiken vid nästa vända. Ta bort ännu en stol och fortsätt till dess att endast ett barn återstår.  
  • Charader: Förbered lappar till barnen anpassade efter ålder. Till de små barnen kan man göra teckningar som de får imitera, de äldre kan få ord eller meningar som de ska gestalta. Dela upp dem i två lag, för varje gång de gissar rätt får laget en poäng. Det lag med flest poäng vinner.
  • Fiskedam: Gör en skärm av till exempel ett lakan som du hänger över en träram. Låt sedan barnen fiska upp godispåsar med hjälp av ett ”fiskespö”. Kläm fast godispåsarna i linan med hjälp av klädnypor.

Barn under fyra år bör ha med sig en förälder på kalaset. Det ger även föräldrarna ett bra tillfälle att lära känna varandra.