Lära barnen att jaga

Om du har ett brinnande jaktintresse kan du dela detta med barnen. Så klart får de inte hantera skjutvapen eller jaga förrän de har tagit jägarexamen. Till dess finns det flera roliga saker ni kan göra tillsammans så barnet är redo att stå vid din sida i framtida. 

Trygg i skogen

Första steget är att barnen ska bli trygga att vara i skogen. Ta med dem ut på äventyr och promenader då och då. Lär dem om skogen och vad som finns i den, ofta ligger rädsla i det okänd. Om du förklarar vad som bor i skogen och hur de lever i den, kommer barnen att känna sig bättre till mods att gå runt även om solen börjar gå ned.

Uppdrag

Om du jagar med hund behöver barnen förstå hur du leder hunden och styr den under jakten. De måste etablera ett band med hunden och veta vilka rop och termer som används. Ge barnen uppdrag i skogen så de känner sig delaktiga. De kan få sin egen väska som de kan bära mindre verktyg och livsmedel i. Be dem hitta spår efter vissa djur, en ovanlig blomma eller bara hålla utkik efter fåglar. Uppdragen är så klart lärorika och förbereder dem inför alla kunskaper de behöver ha för klara jägarexamen.

Respekt

Att vara en jägare handlar till mångt och mycket om att respektera djuren och naturen. Undervisa barnen om hur jägare tar hand om sina byten, varför man jagar och hur ni tar hand om skogen runt omkring. Som jägare har du stort ansvar och den ansvarskänslan ska nedärvas till barnen. Genom att få se hur hela förloppet går till kommer de att förstå vad det innebär att jaga. När det är dags för jägarexamen är de redan färdig och har lärt sig allt du kan.