Håll ditt barn säker på cykeln

Att ta cykeln istället för bilen innebär att man värnar om miljön och samtidigt håller kroppen i form. När man får barn är det lätt att cykeln blir stående. Kanske kan det kännas lättare och säkrare att spänna fast barnet i barnstolen på bilen och köra dit ni ska. Men ge inte upp cyklandet så fort!

Med rätt utrustning kan du smidigt och säkert ta med dig ditt barn även på cykeln. Det är såklart viktigt att man använder sig av kvalitetsprodukter för att försäkra sig om att barnet sitter säkert. Slitna och felmonterade barnstolar och cykelkärror kan innebära stor fara för ditt barn ute på vägarna.

Cykelkärra

En bra butik när det kommer cykeltillbehör av bra kvalitet är Cykelkraft. Titta exempelvis på deras hopfällbara cykelkärra som rymmer två barn + packning (35kg). Barnen sitter bekvämt i kärran med säkerhetsbälten på sig. Kärran är försedd med säkerhetsflagga för att göra medtrafikanter uppmärksamma att du kör med barn där bak.

Välj rätt cykelbarnstol

Om du vill cykla och ha ditt barn i en cykelbarnstol är det lika viktigt att välja en stol som är utformad för att ge ditt barn maximal säkerhet. En bra modell är en som omsluter barnet även på sidorna, detta ger betydligt mer skydd vid en eventuell olycka. Det är även viktigt att cykelbarnstolen är försedd med ett bra bälte, exempelvis ett 3-punktsbälte, samt att fotstödet går att justera så att barnet sitter stabilt och bekvämt. Se även till att ditt barn har en cykelhjälm av bra kvalitet på sig varje gång ni är ute och cyklar och att den sitter stabilt på huvudet utan att glida runt. Ryggen på cykelbarnstolen bör vara anpassad för cykelhjälmen och ge plats för denna.

Första egna cykeln

Förr eller senare kommer ju dagen då barnet är stort nog för att börja cykla själv och även om det tar ett tag innan de är säkra nog för att kunna börja cykla i trafiken tillsammans med mamma och pappa kan du ändå planera inför den dagen.

Cykla säkert

Till att börja med måste du köpa en bra och säker cykel. Den första cykeln ska inte vara något som barnet måste växa upp för att kunna använda bäst, de måste kunna stanna, hålla balansen, kunna sätta ned en fot i marken och nå styret även vid fullt styrutslag för att säkert kunna cykla. Barn kan börja lära sig cykla redan från 3 års åldern, en passande cykel för dem kommer att vara omkring 90 cm lång men kan vara lite längre eller kortare beroende på hur lång barnet själv är.

Självklart måste barnet även använda en cykelhjälm, det säger ju sig själv, men det är bäst att inte återanvända en gammal hjälm från ett äldre syskon eller liknande. Cykelhjälmar kommer att bli sämre med tiden, även om detta inte syns lika tydligt på utsidan.