Ge barnkalaset ett lyft

helium ballonger

Att arrangera ett kalas till ett barns födelsedag är lika roligt som det är utmattande. Kreativiteten får flöda fritt och om man lyckas göra något som barnen tycker är roligt är de inte sena med att visa sina reaktioner. En av den enklaste knepen till en lyckad fest kallas ballonger, med helium. 

Ballong på kalas

Man ska inte underskatta ballongens betydelse på kalaset. Både barn och vuxna älskar dessa i alla former och färger och visst blir man alltid lite extra glad när man kommer in i ett rum som är dekorerat inför fest och kalas.

Det finns ballonger till alla tillfällen i livet, allt från barnets babyshower till kalaset, studenten och bröllopet och det finns något som passar alla intressen. Det kan vara superhjältar eller prinsessor och den nya flugan är att använda sig av siffror och bokstäver i ballongform. Först användes de mest för att fira sweet sixteen, som är influerat från USA men används nu alltmer flitigt överallt.

Den lustiga rösten

Inköp av gasballonger är varken speciellt dyrt eller svårt att införskaffa och kommer dessutom i extremt stor variation. När hela festen är över får man dessutom lyxen att tömma ballongerna på gas och prata med en lustig röst ett tag.

Det skall dock framföras klart och tydligt att inandning av helium kan vara skadligt. Även om gasen i sig inte är giftig så tränger den undan syre vilket gör att man snabbt kan tappa medvetandet om man inte snabbt får in luft igen.

Detta blir extra viktigt att tänka på med små barn som kanske inte vet det eller hur farligt det är och håller andan för länge. Detta betyder inte på något sätt att man skall undvika ballongerna helt och hållet, bara att man skall vara försiktig om man andras in gasen direkt.

bokstavsballonger

De flyger!

Det roligaste är ändå att ballongerna flyger. Barnen kan ha väldigt roligt genom att knyta fast en docka av sin favoritsuperhjälte i snöret och se hur dom följer med ballongen upp till taket. I många fall kan till och med ballongerna se ut som samma superhjälte, mer om det senare.

Man kan dock tänka på att helium inte har speciellt stor lyftkraft och det krävs att man använder rätt ballonger. Små ballonger kan vara för tunga i förhållande till hur mycket helium dom rymmer. Detta gör i sin tur att de inte blir lättare är luften runt omkring och inte kan lyfta från marken.

På grund av detta brukar det vara bäst att köpa ballonger som är speciellt designade för helium. Detta gör att heliumet som normalt sett är väldigt flyktigt befinner sig kvar i ballongen lite längre och att de garanterat kommer att flyga. Heliumballonger kan flyga upp till en vecka efter man fyllt dem och glöm inte att skaffa vikter till dem så att de inte flyger iväg.

Olika roliga designer

För att hitta rätt ballonger kan det vara bra att besöka en återförsäljare som Gasballonger.se, de har specialiserat sig på just heliumballonger. Där kan du även hitta folieballonger som är tryckta med olika designer. Det finns allt från katten Gustav till jättestora versioner med Spindelmannen. Även de vanliga latexballongerna finns representerade. Både i normal storlek och i jätteversion.

Ballongens historia

Ballonger har funnits väldigt länge. Ursprunget till det vi idag kallar ballong uppfanns i början på 1800 talet av Michael Faraday när han experimenterade i ett laboratorium. Ett antal år senare började man sälja ballonger i butiker i London. Gummiballonger kom i början  på 1900 talet och att göra ballongfigurer tog sin fart på 30 talet. På 70 talet kom folieballongerna som fick popularitet på grund av hållbarheten.