Födelsedagspresent till ett barn

Leksaker

Från det att de blir talföra så har dina egna och andras små telningar många år på sig att få det de vill ha från leksakskatalogernas tryckeridoftande innanmäte. Trender och önskningar skiftar för varje år, men habegäret i sig består. Se då till att ge ungarna bra presenter som bevarar husfriden så länge som möjligt.

Idag är det inte särskilt svårt att få tag på mängder av leksaker till billiga priser. Det var länge sedan husets enda porslinsdocka tronade orörd på översta hyllan i skåpet i finrummet medan barnen fick bygga kottdjur och hålla till godo med gamla trasor för att stilla vardagsbehovet. Idag vill vi nästan kompensera för gångna tiders leksaksbrist, det vittnar omsättningen i leksaksbranschen om. Det är inte kvaliteten som styr barnens glädje på julafton, det är kvantiteten. Eller?

Kvalitet före kvantitet

Det är ju en förälders livsuppgift att lära sitt barn så goda vanor som möjligt. Något du faktiskt kan lära dem från unga år är att uppskatta värdet av ting med god kvalitet. Det gör du enklast genom att inte försöka muta dem med presenter i tid och otid. Berätta för äldre släktingar att ni satsar på att barnen redan från början ska lära sig att uppskatta de saker de har. Det innebär ett mindre antal presenter men med gott om tanke bakom. Till ett litet yngre barn skulle det kunna vara en dyrare leksak av högre kvalitet och hållbarhet, tips om sådana kan du finna här.

När det gäller äldre barn så kan du satsa på en upplevelse som de sent kommer att glömma. Ett besök på Skansen slår aldrig fel. Låt ditt barn styra dagen så gott det går. Sitt ned i god tid innan dagen för besöket och titta gemensamt igenom vad som erbjuds där. På så sätt blir dagen i sig mindre stressig. Låt gärna också barnet hantera en engångskamera och ta egna bilder av dagen för att skapa minnen så räcker gåvan längre. Uppmuntra så långt det går ett intresse för sport och fritid – det kommer att komma barnet tillgodo under många år framöver.