Ett enklare kalas

shutterstock_133219457

Om man läser i tidningar och på internet hur man ska göra ett kalas till barnen, skulle man tro att det var en Nobelfest. Du behöver faktiskt inte baka dygnet runt eller dekorera hela huset för att barnen ska ha roligt, och du ska känna dig nöjd. 

Ett kalas handlar om en god tårta, att ha roligt med sina klasskamrater och kanske några presenter. Det är egentligen hela receptet för ett lyckat kalas. Vad man som förälder väljer att lägga till, är helt valfritt.

Men man behöver inte göra egna cupcakes med hemmagjord marshmallowsockerpasta eller skapa egna ljuslyktor och bordsdekorationer. Barn tycker det ser fint ut, men i deras ögon spelar det ingen roll om du väljer istället att lägga alla kalaspengar på coola heliumballonger. Faktum är att barnen kanske skulle föredra det!

Försök istället att ha roligt med barnen. Ni kan pyssla ihop eller skapa dekorationerna som en del av kalaset. Eller så kan hitta ett tomt rum i huset och läsa en bok medan barnen få stoja i resten av huset, såvida barnen är gamla nog att ta vara på sig själva.

Det är också helt rätt att välkomna hjälp. Man kan fråga andra barns föräldrar eller sina vänner om de kan hjälpa till att hålla ett öga på barnen, eller kanske hjälpa till att fixa innan kalaset. Om de inte har tid, får man lösa det på något annat sätt, men det brukar alltid vara några som är villiga att ställa upp.

Ta inte ett kalas på så stort allvar. Så länge ditt barn har roligt och är nöjd med dagen, spelar resten ingen som helst roll.