Bjud in barnen att dela dina intressen

shutterstock_316743620

Som förälder tycker du antagligen att bland det bästa som finns är att umgås med dina barn, kunna se hur de utvecklas, vad de gillar och vad de drivs av. Intresse och personlighet märks tidigt i åldrarna och barn hymlar inte med vad de känner, tycker eller tänker. Många gånger kommer dock jobb och skola emellan på vardagarna för tid att umgås, och det är lätt att vardagsstressen gör att man hamnar framför TV eller dator både som förälder och barn.

Ett tips är att bjuda in barnen att dela dina intressen. På så vis får ni naturliga sätt att umgås på och något att se fram emot på helger och ledigheter. Att dela intressen med dina barn gör att stärker er och binder er samman på ett ovärderligt sätt samtidigt som ni får kvalitetstid ihop. Det kan till exempel vara att se sport ihop och bjuda in ditt barn till att hålla på samma lag som du, en populär hobby som barnet kan ta med sig genom livet, och kanske också själv börja intressera sig för sport och träning. Det är också något ni kan ta upp ihop, och sporter som ridning, golf, löpning, cykling och simning är utmärkta aktiviteter att hitta på tillsammans.

Det kan även vara kul att arbeta på ett projekt tillsammans där ni målar eller skapar något. Ett annat tips är att se filmer och serier ihop som ni sedan diskuterar i efterhand. Det är både roligt och lärorikt för såväl dig som barnet.

Att hitta gemensamma intressen är inte bara ett trevligt sätt att spendera tid ihop på, det gör även att du och barnet får en bra kontakt där ni lär er av och om varandra vilket är ovärderligt. För barnen kan det vara svårt att veta vad som passar, så bjud gärna in dem till dina egna intressen som en start.